Reciclar també la matèria grisa

El fet de tenir el gruix de la família a Sant Sadurní determina que hi anem tot sovint, i no ens perdem gairebé cap de les tres o quatre festes “grosses” que hi ha cada any.

Cavatast Sant Sadurní d'Anoia 2006

A primers d’octubre la Fira Cavatast, gastronòmica i comercial, que ja compleix la 10a edició, s’ha consolidat com una festassa exitosa. Enguany la inaugurà l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol. És un esdeveniment que permet concentrar la població de tota la comarca de l’Alt Pendès i rebre visitants d’arreu de Catalunya.

Els dos eixos principals de la vila, l’Avinguda de la Generalitat i la Rambla, per una banda, i Plaça de l’Ajuntament, carrer de Cavallers i el carrer del Raval per l’altra son sempre protagonistes de les festes perquè tothom ha de passar necessàriament per allà. No hi ha manera de no trobar-se amb mig poble pujant o baixant …I tothom va parant i xerrant a mida que van apareixent els ganxos …

Ahir ens vam creuar amb el pare d’un amic meu d’infantesa, a qui no he tornat a veure des de fa 30 o 35 anys. Quan li vaig preguntar pel Vicens em va dir que el proper febrer, als 54 anys es retirava. Així dons, el cap d’una sucursal bancària a Sabadell o Terrassa, es prejubila o el prejubilen als 54 anys.

reciclatge de matèria grisa

Em va fer venir una esgarrifança de fred i la notícia i malsons col·laterals em van perseguir tota la resta de la tarda i fins ara que ho estic escrivint aquí. Vaig pensar que, per treure’m el neguit de sobre, havia de dir això:

Com pot anar bé un país que agafa tota una vida d’experiència i que en el moment de la millor capacitat, maduresa i saviesa l’atura, l’aparta, la rebutja i l’arracona com si ja no servís per a res més. Ens podem permetre llençar al no res “tones i tones” d’intel·ligència i no aprofitar-ne al màxim el seu potencial?

Ens hem concienciat que cal reciclar tot el paper, el vidre i la brossa i que hem de ser molt responsables amb el consum de l’aigua… ¿Com és que es parla tan poc de reciclar de manera òptima tota la matèria grisa de la gent que es prejubila als voltants dels 60 anys?

Per molt “cansats” de treballar que la gent estigui als 55 o als 60 anys, de segur que els queden un munt de megavats d’energia per participar en tota mena de projectes de participació ciutadana, projectes culturals per fomentar el coneixement intergeneracional, d’organització de l’oci, amb prou feines se m’ acut ara improvitzar possibilitats, però de segur que amb una sessió de posada en comú d’idees en sortiria una llarga llista d’iniciatives i propostes vàlides.

Desconec si la Conselleria de Benestar Social o bé els diferents partits polítics, cada un pel seu compte, tenen endegats plans o estratègies en relació amb aquest reciclatge de matèria grisa que cal implementar urgentment i global arreu del país.

Hi centenars de milers de persones prejubilades o amb jubilacions anticipades capaces no només de disfrutar plenament i merescuda d’una nova etapa de la vida, a nivell personal i familiar, sinó també de seguir aportant a nivell comunitari el millor que tenen: coneixements, saber fer, experiència, idees, i temps lliure

M’agradaria pensar que hi ha equips de persones que, des de la més alta gestió política, organitzen i canalitzen tota aquesta immensa riquesa perquè no se’n malbarati gens ni mica i reverteixi sencera en la millora de tots els àmbits de la vida comunitària.

O que si encara no s’hi han posat prou seriosament, ho faran aviat.

Què en diuen els diferents programes electorals dels partits polítics? Qui se n’encarrega seriosament? Anirem a mirar-nos-ho.[@more@]

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Reciclar també la matèria grisa

  1. Arare_ says:

    Estimat amic meu: no siguis innocent! De veritat creus que ens volen per a res?
    Jo em sento amb tot el meu potencial al màxim. I tu, i aquest, i aquell… estem ben desaprofitats.

    ELLS S’HO PERDEN!

Comments are closed.