El control de la comunicació i la informació.

En pocs dies he vist com s’acumulaven tot un seguit de notícies fresques sobre el tema de la informació i la comunicació.

Per ordre d’aparició sobre la taula …

La notícia publicada per Le Figaro el dijous 18 de gener:

“L’Information, nouvel objet de recherche au CNRS”, amb l’agradable sorpresa de veure que el primer director  de l’Institut de Ciències Cognitives i de la Comunicació a França serà Dominique Wolton. Un home a qui segueixo la pista des de fa uns 20 anys, quan amb J-L- Missika van escriure La folle du logis. I sempre m’ha merescut molt de respecte.

L’ISCC:

“Cinq axes stratégiques se détachent : langage et communication ; communication politique, espace public et société ; mondialisation et diversité culturelle ; information scientifique et technique ; sciences, techniques et sociétés.!

Les scientifiques sont les premiers concernés par cette nécessité de donner un sens à la révolution des techniques de l’information en œuvre depuis plusieurs décennies et aux mutations socioculturelles qui en découlent. « Ils sont au “cœur du réacteur” en tant que principaux producteurs de connaissances, argumente Dominique Wolton. Or, aujourd’hui, toute théorie de la connaissance est inséparable d’une théorie de l’information et de la communication. »

“La problematique de l’information ne se réduit pas à la performance des outils.” (…)
“Le village global  est une réalité technique qui attend un projet politique.”

Paral·lelament, acabo de trobar-me a la pantalla la invitació de Yahoo Messenger 8.1
per intal·lar-me la nova versió, que replica al Messenger 8. de Hotmail, eines supremes de comunicació que,  juntament amb GMail GoogleTalk que ja incorpora l’eina de gravació i tramesa de missatges de veu a més del chat ;  Skype i YouTube , imparables, amen d’una  munió d’altres eines més modestes i minoritàries, però interessants, com YackPack, demostren que la comunicació i el control de la informació que li va associat, són la gran batalla de tota la galàxia Internet. Hi ha una cursa accelerada cap a la globalització definitiva de la comunicació amb la veu i la imatge.

Ara bé, per donar la raó als que sempre han dit que la informació és poder i el control de la informació i la comunicació és l’objetiu primordial dels qui detenen el poder, una petita notícia que apareix a la revista electrònica  Le Café pedagogique ens recorda que fins i tot a França [ Liberté ???, Égalité  ??? , Fraternité ???]  la llibertat no passa de ser un somni:

Un professor blogaire amenaçat amb sancions per escriure de manera crítica
contra el sistema escolar en un blog : http://www.blogprof.fr/ 

A la Une : Un prof bloggeur menacé de sanction

“C’est la fin du blog. Une procédure disciplinaire est engagée contre moi par le principal du collège. Il me reproche globalement de donner une image très négative du collège et de la façon dont il est géré.
Cette procédure pourrait déboucher sur un blâme et une mutation d’office. Je pensais être parvenu à respecter mon devoir de réserve, je pensais être honnête dans ce que je rapportais et dans la façon dont je le rapportais. Apparemment je me trompais”.

Après l’affaire Garfield, qui avait abouti à la sanction d’un
principal de collège qui évoquait sa vie professionnelle sur son
blog, l’administration a donc décidé de poursuivre un professeur de collège.

Pourtant, intitulé “La vie palpitante d’un prof en zep”, le blog en
question ne se limitait pas à décrire les problèmes de discipline
rencontrés dans un collège difficile. Il allait au–delà évoquant plus globalement le système éducatif, les ouvrages médiatiques sur l’Ecole et aussi les petits bonheurs de la journée d’un enseignant amoureux de son métier.”

 

Malament quan es censuren o ofeguen les crítiques, perquè llavors no hi ha manera d’avançar. De tot això n’haurem de seguir parlant…

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

[@more@]

This entry was posted in Comunicació & Informació and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to El control de la comunicació i la informació.

  1. Arare says:

    O sigui que als blogs també hi ha censura? no anem pas bé, tchts, tchts…

    i això del messenger? jo ja fa temps que no em connecto, als xats. La gent amb qui em vindria de gust parlar no hi és mai o quan ells poden jo no puc. I “els altres” només emprenyen (els altres = gent a qui en un dia determinat vaig donar l’adreça i que després em vaig adonar que no calia. Alguns ja els he esborrat i tot)

    feia dies que no passava. Un petonet.

  2. elvededalt says:

    La crítica sempre ha fet por al poder, vingui d’on vingui. Encara que sigui en un bloc de notes perdut a un parc.

Comments are closed.