De metges, medicina, medicaments, salut i educació per a la salut

Comentari-post o Post-comentari a l’article medicines apropiades a tot mal del *”Pere” de can Saragatona

Ep, posem una mica d’ ordre, *Pere ?
I a quin llocs vols els comentaris dels amics, els vols al teu blog o al de la Tertúlia (tema "Una de metges"?).
I en què quedem? Metges i medicaments o Moustaki i malvasia?
Fetes totes les PMF (FAQ) retòriques però urgents i necessàries, em calmo una mica i passo a comentar dues cosetes.

La primera, un xic deductivesca. La teva foto demostra de manera fefaent que la majoria de gent està bona i que els Servei Català de la Salut és eficient. No es veuen aquelles sales plenes a vessar que es veien fa uns quants anys , oi? O és que eres l’última visita ? ;-)  A la foto s’aprecia bé el blanc clínic de les cadires de les sales d’espera… Cosa que em fa content. I no fa gaire, vaig felicitar-los pel que a mi em va semblar un servei força eficient al CAP de Vilanova.

Ahir 23, vaig escoltar Marina Geli per la ràdio. Em va semblar molt bé el que va dir, molt planera i convincent. I pinta de Consellera molt competent. Reconeixent els problemes, però també posant sobre la taula equilibradament l’alt grau de qualitat del servei al que s’ha arribat en poc temps. I ,sobre tot, deixant en evidència dades de ves a saber quins departaments de manipulació informativa. Deia, per exemple, que quant a les llistes d’espera, ells van decidir, just en fer-se càrrec del Departament, de canviar la definició dels problemes, de manera que amb un cop de lògica i honradesa van fer “aflorar“ més de 30.000 casos que estaven amagats darrera la “definició” o manipulació mediàtica i van passar de 30.000 a 60.000… persones a ls llistes …
I això, ara que ja no hauria de passar, es veu que segueix passant a comunitats autònomes com la de Madrid.
La segona: llegint el que tu dius sobre l’actuació del teu metge, se m’acut fer una proposta [creativa], relativament fàcil d’implementar :
Proposo que als IES de Catalunya (en la franja de la Segona Primària, 12 a 14 anys) es reservi alguna hora a la setmana o cada quinzena per ensenyar a les “criatures” el B-A, BA de la salut, més enllà dels tallers de sexualitat que ja s’imparteixen.
Els “tallers de (o pro) salut » inclourien …

1. Aprendre a obrir la boca davant d'un mirallet, treure la llengua i saber distingir entre una llengua neta i sense símptomes d’una llengua bruta o “blanca”, símptoma de “racó”. Seguidament a posar-se el palet a la llengua i mirar de veure el final del túnel …al fons a la dreta i a l’esquerra…Inflamació, No Inflamació? No ho veig No ho sé dir…

2. Aprendre a auscultar-se els uns als altres el pit i esquena, i a distingir una respiració equilibrada d'una respiració xiuladora, xiuxiuadora, rasposa o amb irregularitats ….

3. Aprendre a auto-auscultar-se els propis budells i a gaudir dels sons rítmics i arrítmics dels borborigmes.

4. Practicar tècniques bàsiques d’automassatge closcal, occipital i clatellal per tal de gaudir de l’autocarícia tot relaxant les tensions pròpies de l’edat.

5. Ensenyar als que ja fumen, pobrets / pobretes, a desintoxicar-se com més aviat millor abans no sigui massa tard.

6. Apprendre a preparar infusions d’herbes amb unes gotes de mel: farigoles, camamilles, (saragatones ;- ??), tès suaus i aromàtics… ( i als més excitats, donar-los allà mateix tisanes calmants i adormidinoses) …

Tot això, juntament amb nocions bàsiques de rebuig dels aliments excessivament nocius (llaminadures diàries i pastisseria industrial com a susbtituts de l’entrepà mediterrani) contribuirien a millorar la salut del nostres escolars ara i futurs clients dels CAPs més enllà.
[@more@]

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to De metges, medicina, medicaments, salut i educació per a la salut

  1. Arare says:

    Però, amic meu, no carreguem més a l’escola, pobreta! (t’adverteixo que tot el que has dit no em sembla malament, ni de bon tros, només et vull fer veure que quan fessis aquesta proposta et sortirien molts profes que dirien que no hi ha temps, de fer tot això) mira, fa anys vaig haver de fer plàstica i català a tots els nanos de l’escola des de 5º fins a 8º (aquelles coses rares que passen de vegades a les escoles, que perquè has fet Hª de l’Art es pensen que saps dibuixar, en fi, però això són figues d’un altre paner) el que volia dir és que a les classes de plàstica, que solien ser a la tarda, quan els crios estaven tensos per les classes que ja havien fet al matí, vaig introduir la tècnica de l’autorelaxació i automassatge, cinc minutets abans de començar “amb la teca”. També portava (no sempre) música barroca, que posava ben fluixet, per tal de calmar l’ambient. T’asseguro que em va funcionar. Més amb els grans que amb els petits, això també t’ho he de dir.
    Deixa’m dir-te que continuo admirant el teu esperit de dedicació.

    Una abraçada.

Comments are closed.