La felicitat, la capacitat d’estimar, Punset, Tertúlia i experiment blogòfil 3/3

Després de penjar tres comentaris al blog Tertúlia, vaig decidir que tant per tant, n’escriuria un altre a Can Punset, una mena de retroenllaç a Tertúlia. Vaig precisar que per als no catalanoparlants hi ha el servei de traducció robòtica Translendium, que malgrat algunes pífies considerables, permet d’entendre grosso modo allò que hi ha escrit en llengues que no parlem ni entenem massa.

Mentre escrivia tot allò se’m va acudir que no estaria de més escriure també al meu blog una referència a tot el tema. Com que era molt tard, vaig decidir que de tot aquell garbuix en faria uns apunts, que els penjaria al blog com a post provisional i que ja ho endreçaríem mica en mica.

D’aquí en va néixer un expriment blogòfil (inèdit?) consistent en deixar al descobert les bastides d’un post: les diferents versions provisional d’un post abans d’esdevenir el pots definitiu.
Generalment la gent ja no escriu, però els qui escriuen blogs generalment i gairebé per definició ho fan de manera més o menys espontània, tal com raja.
Només algunes merles blaques, dinosaures d’altres èpoques, són capaços d’argumentar a favor i d’implementar el retoc permanent de la pròpia escriptura al blog personal,
com ho farien sobre una hipotètica novel·la o assaig.

Aquest és el post que dono per definitiu. La versió 3/3 d’aquest
“La felicitat, la capacitat d’estimar, Punset, Tertúlia i experiment blogòfil”.

Tot el que vaig començar a escriure l’altre dia després de llegit que en Punset ens explicaba al seu blog, de la recerca científica a Harvard sobre la felicitat, i més concretament les conclusions que en treien. que equivalien a dir que la felicitat consisteix en estimar, tot això, deia, em va portar a recordar que jo tenia
pendent de desenvolupar, des de fa molts anys, un esquema sobre l’Amor i els
amors. I vaig decidir que com a mínim, si no em dedicava definitvament a desenvolupar-lo, com a mínim em tocava retocar-lo, modificar-lo, ampliar-lo,  presentar-lo d’una manera més acurada.

Hi ha temes, com la Religió, la Política o l’Amor que no hi ha manera humana d’exhaurir-los. Sempre hi ha un aspecte que n’amaga un altre, una visió diferent que canvia la nostra manera de mirar-nos-ho i d’entendre-ho.

____________________

Trobo en un post  de JPQ una referència a Ibn_Hazm i un enllaç a la Viquipèdia on se’ns explica que fou un grand teòric de l’amor.

El collar de la paloma corre per una prestatgeria de casa, pero és de la Paqui i jo no l’he llegit. Suposo que l’hauria de posar a la llista i com a mínim fullejar-lo i llegir-lo una mica. Ho faré.

Fet / 4 abril 2007

______________________

I aquí estem ara, finals de març i principis de l’abril 2007, mirant de decidir on encabim aquest tema d'”Estimar i ser feliç” dins del meu esquema, i algun altre. No n’hi ha prou amb afegir alguna branca. Veig ben clar que cal refer l’esquema completament…

Tornem-hi:

I. Matisos fonamentals. Conceptes: Amor, amors, amorsexe.
II. Amor: Tipologies vàries…

2.1. El primer amor. Brassens
2.2. Amors que maten
2.3. Amors “a primera vista” i amors impossibles
2.4. Més val autoamor que amor mal acompanyat
2.5. Amors adúlters.  «On n’a pas qu’un seul ami. Pourquoi aurait-on une seule femme ?» Georges Brassens
2.6. Amors i malentesos
2.7. L’amor cortès. “Amour courtois”
2.8. Ibn Hazm de Còrdova.   Tractat sobre l’amor i els amants   1* 2* 3*
2.9. L’amor en els temps  del còlera
2.10. D’altres amors…

III. Sinònims, antònims, metàfores, metonímies, sinècdoques, oxímorons i hipèrboles.
IV. Què?, Qui?, Quan?, Quant? Com?, On?  Per què?
V. Causes i conseqüències.
VI. Estimar i ser feliç.
VII. Il·lustracions vàries: cinema, música, literatura (prosa i poesia).
VIII. Exemples: models a imitar i models a defugir.
IX. Precs i preguntes :

9.1. L’amor és fer l’amor?
9.2. L’odi uneix més que l’amor?  *R1

X . Annexos i glossaris diversos per a una versió blog de l’assaig De l’Amor i la Felicitat… potser algun dia en aquesta pantalla o en un llibret.

10.1. Rànquings i estadístiques:  Yahoo abril 2007: els francesos perden el lideratge
10.2. Càlcul del vostre Coeficient sexual

 ____________________

PS.
Mirarem de no tornar-ho a deixar aquí pengim penjam, sinó que farem un esforç per desenvolupar-ho mínimament. En el nostre treball  tindrem en compte les vostres aportacions si n’hi haguessin i les trobessim als comentaris.
Gràcies ;-)

[@more@]

This entry was posted in Pseudoanàlisi social and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to La felicitat, la capacitat d’estimar, Punset, Tertúlia i experiment blogòfil 3/3

  1. Arare says:

    Ep! veig que has començat a dur a terme el teu propòsit. Però em continua semblant que et compliques la vida… no?

    El punt nº 4 és una mica trampa, però, perquè he estat a punt de dir estimar = ser feliç (una mica en la idea punsetiana de la cosa) però no és cert. De vegades hom estima però no és feliç, no pel fet d’estimar, sinó pel fet que potser la persona estimada fa patir.

    De tota manera, insisteixo: tot és molt més senzill!!!

    Estimeu, marrameu!

Comments are closed.